Eskişehir Barosu hayvanatları Komisyon Başkanı Avukat Pınar Cengiz şu ifadeleri kullandı; “Sanal olarak platformlarda başıboş köpek sorunu adı altında, bugün itlafına zemin hazırlanan, yüzyıllardan beri insanlık tarafından evcilleştirilmiş, kullanılmış ama insanlığa olan dostluğundan vazgeçmemiş, bugün isimlerine sokak hayvanı denilen köpekler ve kedilerin gelecek nesillere aktarımı için dolaylı yollardan öngördüğümüz katliamların önüne geçebilmek için bir arada toplandık.
Şehrimizde 2 adet bakımevi mevcuttur. Bu bakımevlerinin ikisi de aynı zamanda güçten düşen hasta engelli ve yasak ırk olarak tanımlanan hayvanların aynı zamanda evi olmuştur.
Bundan yaklaşık bir yıl önce il hayvanları koruma kurulu toplantılarında tecrit altındaki hayvanların kafeslerde değil daha doğal yaşamını sürdürebilecek şekillerde düzenlemeler yapılmasını il valiliğinden doğa koruma milli müdürlerimizden talep etmiştik.” cümlelerini kullandı.
Basın açıklamasına Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Avukat Gülçin Yapıcı devam etti. Gülçin Yapıcı, “Talebimiz üzerine komisyon kararıyla Odunpazarı bakım evinin yasaklı ve güçten düşen hayvanlar için kendi alanında genişleme yapılarak çitler çevrilmiş ve alan yaşama uygun bir şekilde dizayn edilmiştir. Tam hayvanların nakli beklenirken, Çevre şehircilik ve iklim değişikliği İl Müdürlüğü masa başında, araştırmadan noksan ironik bir yazı ile söz konusu bakım evinin Yassı höyük mahallesi yerleşim alanında bitişik olduğu, gürültü ve kötü koku nedeniyle mahalle sakinlerinin olumsuz etkileneceğini düşünerek, vatandaşlarımızın yaşam kalitesini gerekçe göstermiş ve bu sebepten dolayı da 23 Ekim 2023 tarihine kadar Odunpazarı bakım evinin boşaltarak kapatılmasını mecbur tutmuştur.
İş bu noktada 60 adet yasaklı ırka 100’e yakın hasta ve engelli hayvanın gidecek yeri olmadığı gibi Odunpazarı Bakımevi bugüne kadar Eskişehir Büyükşehir Belediyesini yapmadı bakımevinden dolayı 14 ilçenin de sorumluluğunu almıştır. Dolayısıyla sadece 300 hayvanın değil tüm hayvanların bundan sonraki tedavi edilecek hayvanlarında geleceği tehlike altındadır. Kesinlikle ruhsat verilmemesi ya da bu bakım bakım evinin boşaltılmaya zorlanması, kapasite artırımını kabul edilmemesini biz kabul etmiyoruz. Bakımevi asla boşaltılmayacak ve hayvanlar kesinlikle oradan alınmayacaktır. Bu yanlıştan dönmezse de biz bütün hukuki yollara başvuracağız. Bu hayvanların geleceği Eskişehir açısından çok önemlidir.
Son olarak konuşan Hayvanları Koruma ve Yaşam Hakları Derneği Başkanı Nesrin Çiçek de, “Hem islam dinin mensupları hemde Türk örf ve adetlerini sonuna kadar sadık olan kimseler olarak Allah'ın sessiz kullarının sesi olmaya sonuna kadar kararlıyız. Bir an evvel Eskişehir İl Valiliği, Doğa koruma Parklar Müdürlüğü, Eskişehir İl Tarım Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri bu yanlışa dur demeli. Kamuoyunun önünde kararın yanlış olduğunu söylemeliler. Tavrımız nettir. Odunpazarı bakım evinin tahliyesine yeni bir yer yapılmadan asla mücadele etmeyeceğiz. Tüm yetkili kurumlara ve kültürel olarak her daim algısı yüksek olan vicdan sahibi hemşehrilerimiz Eskişehir halkından yanımızda olmasını önemle rica ediyoruz.
Eskişehir Odunpazarı Bakım Evi bugüne deyin gönüllülerle yapılan işbirliği ile pek çok hayvana yaşam evi olmuştur. Bu bakımevi öncelikle sokak hayvanlarının ve Eskişehir halkıdır. Kimsenin bunun üzerine bir tasarrufu olmaz, olamayacaktır ve kabul edilmeyecektir Keyfe keder gerekçeler de halkın elinden alınamaz faaliyetlere sonlandırılamaz.” ifadelerini kullandı.