Saltık, çiftçilerin daha az maliyetle hasat yaptırmak istemesi ve biçerdöver işletmecilerinin daha fazla alanı kısa sürede biçmeye çalışmasıyla kayıpların arttığını belirtti. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde teknikerlik de yapan Saltık, hasat sezonunun başlamasıyla birlikte millete ve devlete hayırlı olması temennisinde bulundu.

Saltık, "Ürün kayıpları çiftçi ile biçerdöver işletmecileri arasındaki pazarlıkta fiyatın yanı sıra kayıp oranının da düşük olmasını talep ederken ortaya çıkıyor. Biçerdöver sahipleri kendilerini korumak için daha hızlı çalışıyor ve bu durumda birim zamanda daha fazla alanı biçmeye çabalıyor. Ancak bu aceleci yaklaşım, makinenin ürünü işlemesi için yeterli zamanı ayırmamasına ve dolayısıyla dane kayıplarının artmasına neden oluyor" şeklinde konuştu.

Saltık, Türkiye genelinde biçerdöverlerle hasat edilen ürün miktarının 45 milyon ton olduğunu ancak bu süreçte yaklaşık 5 milyon tonluk kayıp yaşandığını ifade etti. Ayrıca, nakliye esnasında da benzer kayıpların yaşandığını belirtti.

Eskişehir'de Asker Eğlencesi Kanlı Bitti Eskişehir'de Asker Eğlencesi Kanlı Bitti

"Çiftçilerin ve biçerdöver operatörlerinin eğitim alması gerekiyor" diyen Saltık, ülke genelinde 20 bin biçerdöver bulunduğunu ve bu konuda babadan oğula geçen bir mesleki geleneğin olduğunu söyledi. Zira şiddetli yağış ve dolu gibi doğal etmenlerin de kayıplara neden olduğunu vurgulayan Saltık, bu durumların önüne geçmek için eğitimler düzenlendiğini ve bu süreçte Ziraat Mühendisleri ile biçerdöver operatörlerine eğitim verildiğini dile getirdi.

Ayrıca, Günyüzü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisi Seydanur Sevim Kavunluk da biçerdöver kontrolü eğitimi aldıklarını ve bu eğitimlerin hasat döneminde israfı önlemede önemli olduğunu belirtti.

Hasat döneminde büyük bir dikkatle çalıştıklarını vurgulayan 14 yıllık biçerdöver operatörü Mehmet Ali Kanar ise buğday hasadında kaybın İstanbul'un yıllık ekmek ihtiyacını karşılayacak seviyede olduğunu ifade etti.