Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Mihalıççık ilçesinde Kiraz Yetiştirilen Alanlarda yürütülen Akdeniz Meyve Sineği'ne karşı Ari Alan Projesi kapsamında kontrollerini sürdürüyor. Özellikle yurtdışı ihracatında önemli olan bu hastalıktan ari alanın korunması amacıyla, İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü düzenli olarak kontroller yapıyor.

Ari Alan Çalışması

Eskişehir’de Hava Durumu Nasıl Olacak? Eskişehir’de Hava Durumu Nasıl Olacak?

2024 yılı için zararlı izleme ve takip amaçlı olarak kiraz bahçelerine Akdeniz Meyve Sineği tuzakları asıldı ve bu şekilde zararlıların düzenli kontrolleri sağlanıyor. Mihalıççık ilçesinin kiraz üretimi, hem ülke hem de ilçe üreticileri için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. 2019 yılında Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünde ve Ankara Merkez Zirai Mücadele Enstitüsü Müdürlüğü'nün iş birliği ile başlatılan Akdeniz Meyve Sineği'ne karşı Ari alan tespiti çalışmaları, üç yıl süren izleme sonucunda 2021 yılında başarıyla tamamlanmış ve Ari alan ilan edilmiştir.

Ayrıca, Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçelerinde Zeytin Güvesi, Zeytin Sineği gibi zararlılarla mücadele de yürütülüyor. Son yıllarda örtü altı domates yetiştiriciliğinde önemli bir zararlı olan Domates Güvesi ile ilgili de tuzaklarla takip yapılarak, üreticilere mücadele zamanı ve şekli konusunda tavsiyelerde bulunulmaktadır. Bu kapsamda, zararlılarla etkin mücadele için üreticilere sürekli bilgi ve öneriler sunuluyor.