Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında protokol imzalanması için Eskişehir Valiliği'nde program gerçekleştirildi.
 İl Sağlık Müdürü Yaşar Bildirici, projenin Halk Sağlığı Başkanlığı tarafından yürütüleceğini belirterek, ailelerin onayıyla birlikte tüm 5. sınıf öğrencilerine skolyoz taraması yapılacağını duyurdu. İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, projenin önemine vurgu yaparak, Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy ve Bildirici’ye teşekkür etti. Vali Aksoy, erken tespit sayesinde hastalığın tedavi edilmesinin amaçlandığını ifade etti.

Skolyoz Nedir ve Neden Önemlidir?

İl Sağlık Müdürü Yaşar Bildirici, Türkiye’de skolyozun genellikle 10-15 yaş aralığında başladığını ve sıklığının %2.3 civarında olduğunu belirtti. Kız çocuklarında bu oran %3’e kadar çıkabiliyor. Skolyozun erken dönemde tespit edilmesi durumunda, tıbbi müdahalelerle kolayca giderilebileceğini vurguladı. Aksi takdirde, ilerleyen dönemlerde kalp ve akciğer fonksiyonlarını kısıtlayabilir.

Büyükerşen Ve 22 Belediye Çalışanının Yargılandığı Dava Ertelendi Büyükerşen Ve 22 Belediye Çalışanının Yargılandığı Dava Ertelendi

Proje kapsamında, 5. sınıf öğrencilerine tarama yapılacak ve elde edilen sonuçlara göre gerektiğinde 2. ve 3. basamak hastanelere sevk edilecek. Bildirici, skolyozun temel nedeninin postür ve pozisyonla ilgili olduğunu, dolayısıyla çocuklara oturma pozisyonları ve çanta taşıma alışkanlıklarıyla ilgili eğitimler verilebileceğini açıkladı.

İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, Eskişehir’de 5. sınıfta okuyan öğrenci sayısının 9 bin 556 olduğunu belirterek, bu yaş grubundaki öğrencilerin sağlık taramasının yapılmasının önemine dikkat çekti.

"Velilerimizin duyarlı olmasını ve yapılacak bu çalışmaya onay vermelerini de önemsiyoruz"

Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy ise, şunları söyledi: "Bu protokol çerçevesinde biraz önce İl Sağlık Müdürü'müzün de belirttiği üzere, ortaokul 1'inci sınıf öğrencilerimiz yani 5'inci sınıfa giden öğrencilerimiz bu taramadan geçirilecek. Temel amacımız, bu tür bir rahatsızlığı olan öğrencimiz varsa bunu önceden tespit etmek ve onunla ilgili tedavilerini sağlamak. Temennimiz hiç olmaması ama varsa da 1 kişi bile bulsak, 1 kişiyi bile tedavi edecek bizim için oldukça kıymetli ve önemli. Bu konuda velilerimizin de duyarlı olmasını ve yapılacak bu çalışmaya onay vermelerini de önemsiyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğü'müz ve Sağlık Müdürlüğü'müz koordinasyonunda bunu gerçekleştirerek daha sağlıklı nesiller, yetişmesi adına bu projemize önemli bir katkı sunacaktır. Ben buradan İl Sağlık Müdürü'müze, Halk Sağlığı Başkanı'mıza ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'müze teşekkür ediyorum. Amacımız sağlıklı bir toplum, sağlıklı bir gelecek, sağlıklı bir gençlik ortaya koyabilmek. Bu amaçla bu projemizin protokolümüzün de ilimize hayırlı olmasını diliyorum"dedi.