Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bitkisel Üretim Planlaması, Yeni Destekleme Modeli ve Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerle ilgili olarak Sivrihisar İlçesi'nde bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıya, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Murat Eren, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nizamettin Çetiner ile Sivrihisar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Erhan Ulutürk katıldı.

Eskişehir'i De Kapsayan 19 İlde Siberağ-9 Operasyonu Eskişehir'i De Kapsayan 19 İlde Siberağ-9 Operasyonu

Eskişehir İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü Tarafından Bitkisel Üretim Planlaması, Yeni Destekleme Modeli Ve Çiftçi Kayıt Sistemi (Çks) Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler Ile Ilgili Toplantı Düzenlendi

ÇKS İl Sistem Sorumlusu Ziraat Mühendisi Cemil Ağca, toplantıda çiftçilere yönelik Yeni Destekleme Modeli ve Bitkisel Üretim Planlaması konularında detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Ağca, 2025-2027 üretim yıllarını kapsayan Bitkisel Üretim Planlaması çerçevesinde stratejik öneme sahip 13 ürün (arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya) ve bir ürün grubu (yem bitkileri) üzerinde durarak, bu ürünlerin il havzalarında üretim izni durumunu açıkladı. Ayrıca, havzasında üretimine izin verilmeyen ürünlerin ekilmesi halinde yapılacak işlemler hakkında bilgi verdi.

Yeni Destekleme Modeli çerçevesinde, çiftçilerin üretim döneminden önce hangi ürünlere ne kadar destek alacakları konusunda bilgilendirilerek, planlamaya ve münavebeye uygun olmayan ürün ekilişlerinin destekleme alamayacağı belirtildi. Bu durumun, çiftçilere daha sağlıklı bir üretim planlaması yapma imkanı sunarak tarımsal üretimde daha verimli bir sürecin önünü açacağı ifade edildi. Ayrıca, ÇKS Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerin çiftçilerin kayıt işlemlerini kolaylaştırdığına dikkat çekildi.

Eskişehir İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü Yeni Destekleme Modeli Ile Ilgili Toplantı Düzenlendi

Sunumun ardından, çiftçilerin konu ile ilgili soruları yanıtlandı ve dilek ve temennileri dinlendi. Çiftçiler, Tarım ve Orman Bakanlığına ve Bakan İbrahim Yumaklı'ya sağlanan destekler için teşekkürlerini ilettiler. Toplantı, karşılaşılabilecek sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde istişare ile sona erdi. İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, önümüzdeki süreçte de benzer bilgilendirme toplantılarına devam edecek.