Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, normal doğumun 38-42. gebelik haftaları arasında kasılmaların başlaması ve rahim ağzının açılması ile bebeğin ve plasentanın vajinal yolla doğması olarak tanımlandığını kaydetti.

Normal doğumun hem anne hem de bebek için en doğal ve fizyolojik yöntem olduğunun vurgulayan Bildirici, bu doğum şeklinin birçok avantaj sunduğunu açıkladı.

Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Fransa Büyükelçisi Isabelle Dumont'u Ağırladı Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Fransa Büyükelçisi Isabelle Dumont'u Ağırladı

Normal doğum yapan kadınların daha kısa sürede eski vücut şekillerine kavuşarak normal aktivitelerine dönebildiğini ifade eden İl Sağlık Müdürü Bildirici bebeklerini hemen kucaklayıp daha erken emzirmeye başladıklarını ifade etti. Ayrıca, anne ile bebek arasındaki duygusal bağın bu süreçte daha hızlı kurulduğunu aktardı. 

Bildirici, vajinal doğum sırasında bebeğin göğüs kafesine uygulanan baskı sayesinde akciğerlerindeki sıvının boşaldığını ve bunun da bebeğin daha rahat nefes almasını sağladığını açıkladı. Buna karşın, zamanından önce yapılan isteğe bağlı sezaryen doğumlarda bebeklerde solunum sıkıntılarının daha sık görüldüğünü belirtti.

Hastanede kalış süresi ile annede hastalık, sakatlık ve ölüm riskinin normal doğumda daha az olduğunu söyleyen Bildirici, normal doğumun riskli olduğu veya anne ve bebeğin hayatını tehlikeye atabilecek durumlarda sezaryenin yapılması gerektiğini, ancak tıbbi bir gerekçe yoksa gebelerin normal doğuma yönlendirilmesi gerektiğini kaydetti..