Eskişehir Barosu Engelli Hakları Komisyonu Başkanı Av. Pınar Cengiz şu ifadeleri seslendirdi;

"04.07.2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2023/317 ve 2023/318 sayılı Cumhurbaşkanı kararları ile bazı kurumlarda muhtelif unvanlar için kadro ihdas edilmiştir. Bu kapsamda Gençlik ve Spor Bakanlığının merkez ile taşra teşkilatı, Vakıflar Genel Müdürlüğünün merkez ile taşra teşkilatı, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğünün merkez teşkilatı, T.C Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünün merkez ile taşra teşkilatı ve Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi Anonim Şirketi taşra teşkilatı bünyesinde toplam 26 Avukat kadrosu ihdas edilmiştir.

Söz konusu kadrolar merkezi alım yöntemi ile doldurulacaktır. Bu itibarla engelli meslektaşlarımızın istihdamı özelin de Komisyonumuzun da çalışma yapma misyonu bulunduğundan bahsedilen gelişme üzerine Komisyon olarak açıklama yapma zorunluluğu hissediyoruz.

Ülkemizde engellilerin hayata katılımının artmasının doğal bir sonucu olarak Hukuk Fakültesi okuyan engelli sayısı artmış ve buna bağlı olarak Engelli Avukat sayısı artmaya başlamıştır. Barolar olarak bu durumdan sevinç duymaktayız ve engelli meslektaşlarımızın meslek hayatını idame ettirebilmeleri için elimizden geleni yapmaya çalışmaktayız. Ancak gerek iş hayatında rekabetin çetinleşmesi gerek fiziki, sosyal ve maddi yetersizlikler sebebiyle birçok Engelli Avukat mesleğini icra edebilmek için umudunu kamu kurumlarına atanmaya bağlamıştır. Eminiz ki bu keyfiyeti kamu kurumları da en az bizim kadar bilmektedir.

Önemle belirtmek isteriz ki 07.02.2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmeliğin 10. maddesini 3. fıkrası “Engellilerin istihdam edileceği uygun münhal kadro bulunmadığı takdirde hizmet gereklerine ve genel hükümlere göre diğer münhal kadrolarda değişiklik yapılarak gerekli kadrolar temin edilir. Engelli personelin istihdam edileceği birimler engellilerin engel durumları dikkate alınarak ilgili kamu kurum veya kuruluşunca belirlenir.” şeklindedir. Bu yönetmelik hükmü göz önüne alındığında ihdas edilen kadroların Engelli Kamu Personeli alımlarında da kullanılması hukuki bir zorunluluktur.

Ek olarak dün itibariyle ÖSYM tarafından 2023'ün ilk merkezi alımına ilişkin tercih işlemleri başlatılmış ve birden çok Kamu kurumu bünyesinde 40'ı aşan sayıda Avukat istihdamı için kontenjan oluşturulmuştur. Bu minvalde ekim ayında süreci başlayacak olan Engelli Kamu Personeli alımında aynı sayıda Avukat kontenjanının yer almasının Engelli meslektaşlarımız açısından gerekliliğini de önemle vurgulamak istiyoruz.

Son olarak Engelli Kamu Personelinin alımına dair sürecin Ekim ayında başlayacağını ve adı geçen kadroların Engelli Kamu Personeli alımında da kullanılabileceğini hatırlatmak isteriz. “Her Kurumdan 1 Engelli Avukat” mottosuyla   hareket   ederek   engelli meslektaşlarımızın ilgili kurumlarda istihdamı için çağrıda bulunmak zorunluluğu doğmuştur.

Bu bağlamda ekim ayında başlayacak süreç doğrultusunda engellilere yönelik yapılacak alımlar için Avukat kadrosu ihdas edilen kamu kurumlarına ve Engelli Kamu Personeli atamalarında sorumlu bakanlık olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına çağrıda bulunuyoruz. Engelli meslektaşlarımızın seslerine kulak vererek ilgili kurumların bünyesinde Engelli Avukat kadrosunun açılmasını ve buna dair takip ve denetimlerin sorumlu bakanlık tarafından ivedilikle yapılmasını Anayasamızın 2. ve 10. maddeleri, 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunun 14. maddesi ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 53. maddesi ile ilgili yönetmelik uyarınca talep ediyoruz. Bu konuyu ve buna dair süreçleri dikkatle takip edip ilerleyen zamanlarda gerekli açıklamaları yapacağımızı bildirerek saygılarımızı sunuyoruz."