Emirdağ’da yemekler alışagelmişin dışında meydan sofralarında veya masalarda genellikle toplu olarak yenilen bu yemeklere ‘sıra Yemeği’ denilmektedir. Sıra yemeğinde yemek sayısı davet şekline göre değişse de vazgeçilmez ‘Sıra Yemeği’ şu yemek grubundan oluşmaktadır.
ÇORBA: Genellikle Türkmen Tarhanası, toğga, kıymalı arpa şehriye çorbası.
ÜSTÜ ETLİ PİLAV: Arpa şehriyeli pirinç pilavı, hoşaf, et kavurma, haşlanmış bütün et didilmiş olarak pilav üstüne konur.
TEPSİ BÇREĞİ VE REÇEL: Börek çok zahmetli olduğundan ve mahalle fırınlarının çoğu kapandığından son zamanlarda pek yapılmamaktadır. Börek ortasına düğünlerde bal, helva, nişanlarda ise; tahin helvası ikram edilirdi.
TATLI: Genellikle baklava veya tulumba tatlısı.
SARMA: Etli düğürlü yaprak sarması.
Emirdağ’da ağır yemeklerin ardına bamyanın sunulması hazmı kolaylaştırmak içindir. Tatlıdan sonra sarmanın sunulması duadan sıcak bir lokma geleneği içindir.
Emirdağ’da görülen yemekli toplantılar ve davetleri şöyle sıralayabiliriz:
Doğum davetleri, ölüm yemekleri, düğün, nişan ve sünnet davetleri, hacı pilavı, nikah daveti, el öpme daveti, gezek davetleri, asker davetleri, arife ve aşure davetleridir.
DOĞUM DAVETLERİ:
Doğumdan sonra lohusa evine yakın, akrabalar ve komşular tarafından ‘lohusanın içini tutsun ve sütü tez gelsin’ diye gönderilen takım yemeğidir. Genellikle pirinç çorbası, et kütesi, tatlı veya meyve şeklinde oluşmaktadır.
NİKAH DAVETİ:
Gelinin indiği akşamı resmi nikah kıyıldıktan sonra dini nikah kıyılır. Bunun için hoca ile birlikte konu – komşu ve akraba, ihtiyarlar davet edilir ve ‘sıra yemeği’ ikram edilir. Daha sonra nikah kıyılarak güveyin sırtı yumruklanarak ve tekbir getirilerek zifaf odasına konulur.
EL ÖPME DAVETİ:
Düğünden sonra oğlan tarafından kız tarafını, kız tarafının oğlan tarafını davet ettikleri bu el öpme davetinde ‘Sıra Yemeğinin’ yanı sıra çay, kahve, pasta, kuruyemiş ve meyve ikramı yapılmaktadır.
ASKER DAVETİ:
Askere gidecek delikanlı, yakın akrabaları ve arkadaşları tarafından davet edilir. Sıra yemeğinin ikram edildiği bu davetlerde asker delikanlıya çeşitli hediyeler verilir. Kış günlerine rast gelen davetlerin baş menüsü ‘Arabaşı’ dır. Asker evi tarafından verilen bu davetlerde Emirdağ’ının bütün delikanlılarını davet etmek adettir.
KAYNAK: Emirdağlı Fikret Akın’ın ‘Emirdağ’dan Esintiler’ adlı kitabından alınmıştır.