Elektronik ilan doğrulama sistemi, sahte ilanları ortadan kaldırarak, kayıt dışı işlemleri ve vatandaşların mağduriyetlerini büyük ölçüde engellemeyi amaçlıyor. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren zorunlu hale gelecek EİDS ile hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanlarında yetki doğrulama uygulaması kullanılacak. Bu sistem emlak piyasasında güven ortamı oluşturarak tüketici haklarını korumayı hedefliyor.
Evinizi Satmak ya da Kiralamak İçin Kaç Emlak Danışmanına Yetki Verilebilir?
Yeni sisteme göre, birden fazla emlak işletmesi yetkilendirilebilecek. İlan platformlarında, aynı taşınmaza ait başka bir ilan varsa, diğer ilana ait fiyat, proje ve ilan bilgilerini içeren bağlantılara yer verilecek. Bu sayede aynı taşınmaza ilişkin birden fazla ilan olması durumunda bile şeffaflık sağlanacak.
Hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanlarında yetki doğrulama zorunlu olacak. Her iki tür ilan için de EİDS kapsamında yetki verilmiş olması gerekecek.
Yetkilendirme süresi asgari 3 ay olarak belirlenmiş durumda ancak taşınmaz sahibi, e-Devlet üzerinden yetkilendirme süresini aynı ekrandan uzatabilir veya yetkiyi iptal edebilir. Ancak, yetkilendirmenin iptali halinde ilan otomatik olarak yayından kaldırılmayacak. İlanın kaldırılması için ayrıca işlem yapılması gerekecek.
Vatandaşlar Yetkilendirme Olmadan İlan Verebilecek mi?
Vatandaşlar kendilerine veya birinci derece akrabalarına ait gayrimenkuller için doğrulanmış ilan verebilecekler. Eşi, anne, baba ve çocuklarının üzerine olan gayrimenkuller için de bu durum geçerli olacak.
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi, emlak sektöründe şeffaflığı ve güveni artırmayı hedefliyor. Yeni sistem ile birlikte, taşınmazlarını satmak veya kiralamak isteyen vatandaşlar güvenli bir şekilde işlemlerini gerçekleştirebilecek.