Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, 25 Eylül Dünya Eczacılık Günü kapsamında eczacıların yaşadığı sıkıntılar hakkında konuştu. İlaç sektöründeki baz alınan kur fiyatlarının zorluklar çıkarttığını, ilaçların alınamaması, ithal edilememesi gibi sorunlar yaratmakta. 

Green Card Başvuruları Başlıyor Green Card Başvuruları Başlıyor

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan. “Avro kurunun 38 TL’ye ulaşmış olduğu ekonomik gerçeğine karşın Bakanlık tarafından ilaç fiyatları belirlenirken baz alınan avro kuru ancak 17,54 TL seviyesine ulaşabilmiştir. Bu ekonomik gerçekler maalesef tüm sektöre bir yük getiriyor. Netice olarak birçok ilaç bulunmamaya, ‘yok’a girmeye başlamış, ithal edilen ürünler ithal edilmemeye, yeni çıkan, ilaçlar ise ülkemize getirilmemeye başlanmıştır” dedi.

Eczanelerde Kıtlık, Kur Farkı Ilaç Fiyatlarını Etkiliyor

İlaç Fiyat Kararnamesi (İFK) içinde yapılan kısmi düzenlemeler olsa da Saydan bunların yetersiz kaldığına dikkat çekti, ‘Dönemsel Avro Kuru Uygulaması, bugün reel avro kurunun yüzde 50’sinin altına düşerek piyasa gerçekliğinden kopmuş olup, uygulanabilirliğini yitirmiştir. ‘Dönemsel Avro Kuru’ uygulamasından ivedilikle vazgeçilerek enflasyon bazlı yeni bir fiyatlandırma politikasına geçilmesi gerekmektedir” dedi.

İlaç sektöründeki bu sıkıntılar sahte ilaçların artışını da etkiledi. Saydan, bir ürün bulunamadığı takdirde merdiven altı ve sahte ilaçların piyasa sürülebileceğine de dikkat çekti. Vatandaşların eczaneler dışında herhangi bir yerden ilaç almamalarını aktardı.