“Toplumsal Ruh Sağlığı Tablomuz Bozuk” “Toplumsal Ruh Sağlığı Tablomuz Bozuk”

Tüketiciler, son zamanlarda gündemde skandal yaratan dana eti adı altında satılan ürünlerde farklı hayvanlara ait etlerin tespit edilmesi sonrasında büyük endişeler yaşıyor.

Son günlerde gündemden düşmeyen domuz eti skandalı sonrası uzmanlardan peş peşe uyarılar geldi. Domuz eti tüketimi, başta siroz olmak üzere birçok hastalığı tetikliyor. Domuz eti tüketiminin diğer bir riski ise domuzdan insanlara geçebilen trişin hastalığı. Domuzda bulunan trichinella virüsü insana geçebiliyor.  Her ne kadar Bu hastalık domuzlarda ciddi bir rahatsızlığa yol açmasa da insanlarda ölümcül tehlike oluşturabiliyor.
Dana etini diğer hayvan etlerinden ayıran özellikler şu şekildedir:
- Sığır eti kırmızı, koyun eti daha koyu kırmızı renkteyken, domuz eti daha açık tondadır. At eti ise özellikle hava ile temasa geçtiği zaman neredeyse ciğere yakın renk alır.

- At etinin lifi çok serttir. Çiğnendiğinde sertliği anlaşılır. Domuz eti ise yumuşak ve kolayca esneyen bir yapıya sahiptir. Hatta elle dokunarak bile bu farkı hissedebilirsiniz. .  Ayrıca, domuz eti diğer et türlerine kıyasla daha yağlı olabilir. Bu yağ oranı sebebiyle kalp hastalığı riskini artırabilir.

- Çiğ domuz eti genellikle keskin bir kokuya sahiptir. Diğer etlerden farklı olarak, kendine özgü balık gibi bir kokusu olabilir.
 Özellikle yaban domuzları çok ucuz olduklarından kıymalara, sucuklara, salamlara karıştırılabilir. Yemeklerde ise belli bir sosla ve yağla hazırladığından lezzetinde ödün kaybı olmaz. Domuz etini, kişi diğer etlerden daha kolay ayırabilir. Evcil domuzlarda bu ayırım daha kolaydır çünkü eti bembeyazdır ve yağları daha belirgindir. Ancak konu yaban domuzu olduğu zaman eti kemiksiz olduğundan dolayı sığır etine benzer ve anlaması güçtür.

Böyle bir yanlışa düşmemek için kişi hazır kıyma veya parça et almayarak, kasabın teşhir dolabında gördüğü kemikli etten isteyerek ne yediği konusundaki endişelerini en aza indirebilir. Herhangi bir eti tüketmeden önce, etin hijyenik koşullarda işlendiğinden ve pişirildiğinden emin olunmalıdır.