İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, kanserle mücadelede erken teşhisin önemine dikkat çekerek, sağlıklı bireylerde yapılan kanser taramaları sayesinde risk altında olan kişilerin tespit edilip erken dönemde tedaviye başlandığını ifade etti. Tedaviye erken dönemde başlanmasıyla birlikte, tedavi başarısının arttığını, hastalığın seyrinin olumlu yönde değiştiğini, sakatlıkların azaldığını ve yaşam kalitesinin yükseldiğini vurguladı.
Ücretsiz Taramalar Merkezlerde Devam Ediyor
Doç. Dr. Bildirici, kanser taramalarının Sağlıklı Hayat Merkezlerine bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapıldığını hatırlattı. İlde biri Tepebaşı’nda, ikisi Odunpazarı’nda olmak üzere üç Sağlıklı Hayat Merkezinin aktif olarak hizmet verdiğini belirten Bildirici, 2025 yılında kapasitenin artırılarak Eskişehir’in farklı noktalarında yeni merkezlerin açılacağını açıkladı.
Mobil Tarama Aracı Kırsalda da Hizmet Veriyor
Doç. Dr. Bildirici, mobil tarama aracıyla ilçe ve uzak bölgelere ulaşarak taramaların yapıldığını ifade etti. Kurumlar, okullar, fabrikalar ve çeşitli sağlık merkezlerinde de hizmet verildiğini belirtti. Eskişehir Şehir Hastanesi ve Yunus Emre Devlet Hastanesi’ndeki KETEM odalarında da taramaların sürdüğünü dile getirdi.
Rahim ağzı kanseri taraması kapsamında alınan HPV numunelerinin, Eskişehir Halk Sağlığı Laboratuvarı’nda çalışıldığını söyleyen Bildirici, bu laboratuvarın Eskişehir dışında Kütahya ve Afyon’a da hizmet verdiğini belirtti.
2024 Tarama Verileri Paylaşıldı
2024 yılı boyunca gerçekleştirilen kanser taramalarıyla ilgili verileri kamuoyuyla paylaşan İl Sağlık Müdürü şu bilgileri verdi:
Meme kanseri taraması: 45.702 kişi (%50,5 hedef erişimi)
Serviks kanseri taraması: 63.923 kişi (%139,8 hedef erişimi)
Kolorektal kanser taraması: 49.545 kişi (%44,6 hedef erişimi)
Ayrıca 2024 yılında mobil tarama aracıyla 2.115 meme kanseri, 1.421 serviks kanseri ve 1.860 kolorektal kanser taramasının yapıldığını aktardı.
2025’e Hızlı Başlangıç
2025 yılının ilk iki ayında ulaşılan hedef oranlarını da paylaşan Bildirici, tarama faaliyetlerinin artarak sürdüğünü belirtti:
Meme kanseri taraması: Hedefin %53,1’i
Serviks kanseri taraması: Hedefin %154,3’ü
Kolorektal kanser taraması: Hedefin %58,3’ü
Mobil tarama aracıyla 2025’in ilk iki ayında 287 mamografi çekimi yapıldığını, 214 HPV-DNA testi uygulandığını ve 530 Gaitada Gizli Kan (GGK) kiti dağıtıldığını bildirdi.
“Tüm Vatandaşlarımızı Merkezlerimize Davet Ediyoruz”
Açıklamasını tamamlayan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, şu çağrıda bulundu:
“Hem il merkezinde hem de ilçelerde hiç durmadan kendimizi geliştirerek daha çok kişiye ulaşmaya, halkımızın daha büyük kısmını taramaya çalışıyoruz. Uygun yaş grubunda olan tüm vatandaşlarımızı kanser taramalarını yaptırmak üzere merkezlerimize davet ediyoruz.”