Deprem felaketi sonrası, depremden etkilenen vatandaşlara vergi ödemelerinde ilave ek süre tanındı, gerekli şartları taşıyan mükelleflerin borçları, faiz alınmaksızın, 24 aya kadar taksitlendirilebilecek.

Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep'in bazı ilçelerindeki mükellefler için mücbir sebep hali 31 Ağustos 2024'te sona ererken, vergi beyannameleri ve ödemeleri için ek süre verildi.

Akaryakıtta Çifte İndirim! Akaryakıtta Çifte İndirim!

Deprem felaketi sonrasında zor durumda kalan Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep’in İslâhiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler için mücbir sebep hali 31 Ağustos 2024'te sona erecek. Ancak, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) mükelleflerin taleplerine göre ek süre verecek.

Bakanlık, mücbir sebep hali sürecinde ertelenmiş olan beyannameler için özel bir beyan ve ödeme takvimi oluşturdu. Bu düzenlemeye göre, KDV beyannameleri 30 Eylül 2024 tarihine kadar verilebilecek. Ayrıca, ödemeler için vergilendirme dönemlerine göre dört farklı tarih belirlendi. İlk ödeme eylül ayında yapılacak, diğer ödemeler ise takip eden ay sonlarına kadar gerçekleştirilebilecek.

Gelir stopaj vergisi beyannameleri 31 Ekim 2024 tarihine kadar verilebilirken, bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergiler için de dört farklı ödeme tarihi belirlendi. 2022 ve 2023 yıllarına ait yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri de 31 Ekim 2024'e kadar teslim edilebilecek ve bu beyannameler için ödemeler sırasıyla 2 Aralık 2024 ve 31 Aralık 2024 tarihlerine kadar yapılacak. Motorlu taşıtlar vergisinin 2023 yılı 2'nci taksiti ile 2024 yılı 1'inci ve 2'nci taksit ödemeleri ise 2 Aralık 2024'e kadar gerçekleştirilebilecek.

Mükellefler, mücbir sebep halinin devam ettiğini belgeleyerek bağlı oldukları vergi dairelerine başvurabilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı, bu başvuruları değerlendirip uygun gördüğü takdirde ilave süre verecek. Ayrıca, mükellefler vergi borçlarını faizsiz olarak 24 aya kadar taksitlendirme imkanına sahip olacak. Borçlarını tek seferde ödemekte zorluk yaşayanlar, ödeme sürelerini takip eden ay sonuna kadar taksit talebinde bulunabilecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada: “Depremden sonra uygulamaya aldığımız mücbir sebep hali bu ay sona eriyor. Mücbir sebep halleri devam eden mükelleflere ise taleplerine bağlı olarak ilave süre imkanı tanıyoruz” şeklinde bilgi verdi.