Deprem bilimciler, Türkiye'nin deprem risk haritasıyla ilgili uyarılarını sürdürmeye devam ediyor. Özellikle Bingöl-Karlıova-Erzincan hattında büyük bir deprem riski bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür, bu bölgedeki 7.4 büyüklüğünde bir deprem olasılığına işaret etti. Görür, Haberglobal'e yaptığı açıklamada, "Erzincan, Bingöl, Karlıova arasında bulunan Yedisu fay hattında önemli bir deprem bekliyoruz. Bu fayın deprem tekerrür periyodu dolmuş durumda. En son 1794 yılında 7'nin üzerinde bir deprem yaşanmış. Ortalama 250 yılda bir büyük kırılma olduğu göz önüne alındığında, süre artık doldu" ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Görür, "endişe verici" olarak nitelendirdiği bu bölge için dikkatli olunması gerektiğini belirtti.
Yedisu Fayında Birikmiş Enerji Uyarısı Prof. Dr. Görür, Yedisu fayının uzun yıllardır önemli depremler üretmemiş olmasının tehlikeli bir duruma işaret ettiğini vurguladı. "1939 Erzincan ve 1992 depremlerinde bu fay hattı kırılmadı. Ayrıca, 6 Şubat depremlerinde de kırılma yaşanmadı. Bu nedenle fay hattında önemli bir enerji birikimi olduğunu düşünüyoruz. Yedisu Fayı, 'kırıldı kırılacak' aşamasına gelmiştir. Bölgedeki nüfus ve bina yoğunluğu nispeten düşük olsa da, tehlike büyük" diye konuştu. Ayrıca, Bingöl-Göynük arasındaki fayın da benzer şekilde büyük bir deprem riski taşıdığını belirtti.
"7.2 ve Üzeri Büyüklüğünde Deprem Üretme Potansiyeli Var" Yer bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz ise Yedisu segmentinin yüksek deprem potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Prof. Dr. Tüysüz, "Bu segment, Erzincan Ovası'nın doğusundan başlayarak Karlıova'ya kadar uzanır ve Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın bir parçasıdır. 300 yılı aşkın bir süredir bu bölgede büyük bir deprem yaşanmadı. Segmentin 7.2 ve üzerinde bir deprem üretme potansiyeli var, ancak bu ne zaman olur kestirmek zor. Karlıova-Bingöl hattında 1971'de bir kırılma gerçekleştiği için burada bir deprem beklentisi yok, ancak Palu'yu etkileyebilecek bir deprem olasılığı bulunuyor" ifadelerini kullandı.