Burdur’da gül yetiştiriciliği ve gül yağı işletmeciliği yapan Ertaş Ailesi dedelerinden kalma kendi fabrikalarında topladıkları gülleri işleyerek geçimlerini sürdürüyorlar. Dedelerinden kalma mesleği 3 nesildir devam ettiren aile hem kendi kendi yetiştirdikleri hem de çevredeki vatandaşların güllerini işliyorlar.
Ziraat Mühendisi Sefa Ertaş konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı;
“Isparta gülü üretiyoruz. 500 dönüme yakın gül bahçemiz var. Gül yağı fabrikamız var. Aynı zamanda üretim yapıyoruz. Diktikten sonra 1 yıllık bir yetiştirme ve hasat süreci oluyor. Mayıs gibi hasada başlarız Haziran sonuna doğru sona erer. Bu süreçte her gün gül topluyoruz. Çevredeki vatandaşların da güllerini alıp işliyoruz. Bu güller sadece Burdur ve Isparta’da yetişiyor. İklim ile alakalı bir durum. Kaliteli yağ ve kaliteli gül suyu, gül mayası üretiyoruz."
Görüşlerini ifade eden Gül üreticisi Fatma Kazan da şunları söyledi;
“Gülü yetiştirirken budanması, dibinin çapalanması, gübrelenmesi, ilaçlanması gibi zorlukları var. Bazen karşımıza yılan çıkıyor, kertenkele çıkıyor biz onlardan onlar bizden korkup kaçıyor. Ama yapacak bir şey yok. Para kazanmamız için mecburen bunlara katlanmak zorundayız."
Gülyağı çıkarma işlemi sezonun iyi geçmesi durumunda üreticinin de yüzünü güldürüyor. İşlemleri çok zor olsa da 2023 yılı gülçiçeği fiyatlarının Ekim ayında açıklanması beklenirken gülyağı geçtiğimiz yıl litresi 10 bin euroya kadar alıcı bulmuştu. 10 bin Euro bugünlerde 260 bin lirayı bulan bir miktara denk geliyor.