Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz koşullarının sonucu olarak büyük bir ekonomik darboğaz içinde bulunan yerel basının sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Özcan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.
"Tasarruf Tedbirleri Genelgesi yerel basını ekonomik darboğaza sokmuştur"
2021 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan Tasarruf Tedbirleri Genelgesi'nın yerel basını daha da ekonomik bir darboğaza soktuğunu vurgulayan Özcan, "Bu genelgeyle, kamu kurum ve kuruluşlarının, kütüphane ve medya takibi birimleri dışında günlük gazete alması yasaklanmıştır. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarının, kurum faaliyetiyle doğrudan ilgili olanlar dışında gazetelere reklam vermesinin de önüne geçilmiştir. Resmi ilanlar yerel basının ayakta kalması için önemli bir gelir kaynağıdır. Ancak, resmi ilanların alınabilmesi için çalıştırılması gereken 6 elemanın ücret ve giderleri, mevcut enflasyon ortamında birçok yerel basın kuruluşu için kaldırılamaz bir mali yüke dönüşmüştür" dedi.
"Birçok gazeteci, en temel hakları olan sarı basın kartından bile mahrum kalmıştır"
İletişim Fakültesi olmayan şehirlerde, yerel basın resmi ilan alabilmek için gereken mecburi künyeyi oluştururken büyük sıkıntılar çektiğini de hatırlatan Özcan, "Sorunun çözümü için, 2 yıllık Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü mezunlarının ana kadrolarda yer alabilmesi için gereken süreler kısaltılmalıdır. Çoğu ithal olan ve gazetelerin hammaddesi olan kâğıt, kalıp ve kimyasal boya gibi giderlerin, kiraların, yüksek dolar kuru ortamında katlanmış olması, maliyetlerin yerel gazetelerin taşıyabileceği mali yükün ötesine geçmesine neden olmuştur. Bu durum, yerel basının gazetecilerini sigortasını dahi ödemesini zorlaştırmış; bunun sonucunda sigortasız çalışan birçok gazeteci, en temel hakları olan sarı basın kartından bile mahrum kalmıştır" diyerek sözlerini tamamladı.
Özcan'dan Yılmaz'a 5 soru
Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a yanıtlaması için şu soruları yöneltti;
* Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nde yerel basını zora sokan, kamu kurum ve kuruluşlarının, günlük gazete almasını ve gazetelere reklam vermesini yasaklayan düzenlemeleri değiştirmeyi düşünüyor musunuz?
* Resmi ilan alabilmek için çalıştırılması gereken sayıda elemana yönelik yerel basına ücret ve prim desteği sağlamaya yönelik bir çalışmanız var mıdır?
* İnternet gazetelerinin, resmi ilan alabilmek için ulaşması beklenen okunma sayılarını düşürmek yönünde bir çalışmanız var mıdır?
* 2 yıllık Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü mezunlarının ana kadrolarda yer alabilmesi için gereken süreleri kısaltmaya yönelik bir çalışmanız var mıdır?
* Yerel gazetelerin kullandığı ithal girdilere yönelik karşılıksız destek sağlama yönünde bir çalışmanız var mıdır?