CHP Grup Başkan Vekili Murat Emir, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak bilinen kanun teklifinin Ak Parti tarafınca geri çekildiğini açıkladı.

İstanbul Boğazı'nda Trafik Durdu İstanbul Boğazı'nda Trafik Durdu

Emir, şu ifadeleri kullandı: "Kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen kanun teklifi, haftalardır sürdürdüğümüz gerek halkımızın büyük desteğini alarak kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarımız ile gerek meclisteki çalışmalarımız ve eleştirilerimiz sonucunda an itibari ile geri çekildi."

23 maddeden oluşan Noterlik Yasa Teklifi’nde “Etki ajanlığı” düzenlemesi olarak nitelendirilen ve Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk” bölümüne, “Devletin güvenliği veya siyasal yararları aleyhine suç işleme” başlığıyla yeni suç tanımı ekleyen 16’ncı maddesi kamuoyunda tartışmalara sebep olmuştu.
Aynı zamanda düzenleme, muhalefetin de tepkisini çekmişti.

Ak Parti ve MHP, teklifi ilk mayıs ayında gündeme getirmişti fakat gelen tepkilerin ardından vazgeçmişti.  İktidar kanadı etki ajanlığının, “yeni tip casuslukla mücadele” etmek için gerekli olduğunu savunmuştu. 

Muhalefet ve basın ise düzenlemede muğlak ifadeler olduğunu öne sürerek, bir cadı avına dönüşebileceği konusunda eleştiriler getirmişti.

Emir daha öncesinde konuyla alakalı şunları söylemişti: “Bu yasa teklifinin daha önce de kamuoyuyla paylaşıldığını ve tepki aldığını hatırlatarak başlamak isterim. 9. yargı paketi Meclis'e geleceği sırada AKP böyle bir yasa teklifi üzerinde çalışmadıklarını söylemişti. Bugün maalesef yine bu yasa maddesiyle karşı karşıyayız bundan üzüntü duyuyoruz. Böyle bir yasanın yargı paketinde yer alması hem de temel kanun olarak gelmesi beklenirdi ama bunu Noterlik Kanunu’nun içine eklemişsiniz. Bu bile bir ciddiyetsizlik örneği. Eğer böyle bir kanuna ihtiyaç varsa toplumun bütün kesimlerinden görüş alınarak yapılabilirdi. Bu madde ile yepyeni bir suç tanımı yapılıyor. Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlara yeni hükümler getiriliyor. Son derece karmaşık, sınırları belirsiz, öngörülemez, her okuyanın kendine göre anlayacağı o günkü siyasal konjonktüre göre uygulanacak bir madde. Bu maddenin uygulamaya geçmesi Türk hukuk tarihi açısından da demokratik, sivil anayasa yapacağız denilen bir süreçte katkı vermeyecek. Her düşünen bilim insanı, gazeteci, siyasetçiye yönelik kullanılabilecek bir maymuncuk vermek demek. "

Emir konuşmasınu şu sözlerle noktaladı: "Her taraftan tel tel dökülen iktidarını sürdürmek demek. Bunun bir cadı avına dönüşeceğinden endişeliyiz. Buna benzer uygulamalar sadece Rusya'da var. Elbette siyasi açıdan Sayın Cumhurbaşkanının Putin'in izinden gittiğini, mentor olarak gördüğünü, sıkıştıkça da Putin'den destek aldığını biliyoruz. 2012'de Putin, etki ajanlığına benzer bir kanun maddesi getirdi. Batılı analistler Putin'in muhalefeti ve sivil toplumu engelleme girişimi olarak adlandırdılar ki öyle de oldu. 2015'te de Rusya'da ‘istenmeyen kuruluş yasası’ geçti. Rusya, antidemokratik uygulamalarıyla başı çeken ülkelerden birisi. Gürcistan da Rusya'nın izinden gitti.”