Eskişehir'de yaşanan bıçaklı saldırgan olayı sonrası oyun bağımlılığı ve dijital oyunların ruh sağlığı üzerindeki etkileri gündeme geldi.

Uzmanlar, 18 yaşındaki A.K.'nin yaşattığı vahşet sonrası PUBG ve benzeri oyunların çocuklar üzerinde nasıl bir etki yarattığını ebeveynlerinin gözlemlemesi gerektiğini vurguladı. 
Olayın ardından ruh hastalıkları uzmanları: "Aileler çocuklarını sanal dünyada da yalnız bırakmamalı. Adeta onların gölgeleri olmalıdır. Tüm dijital kullanım alanlarını kontrol etmeli, günlük süre takibi ve sıklığı bakılmalıdır. Bilgisayar, telefon ve tablet gibi tüm dijital kaynaklar tek tek incelenmelidir" açıklamalarında bulundu.

Dijital oyun bağımlılığının günümüzde sert etkileri olduğu ortaya çıkarken oyunlardaki savaş karakterleri çocuklar üzerinde şiddet ve saldırganlık eğilimini arttırabilir. 

Bu  durumla ilgili terapistler: "Dijital oyunlar, içerisindeki karakterler yoluyla davranış, düşünce ve duygularımızı etkiliyor. Özellikle soyut kavram gelişmediği 6-7 yaş öncesi dönemde oyun karakterleri ile gerçek hayat karakterleri arasında ayrımı yapamayabilirler. Bu karakterlerin davranışları oyun içi duygu ve düşünceleri çocuklar tarafından içe ait kabul edilir. Bunun yanı sıra rekabet ile kazanma başarı elde etme sağlanarak çocuklara dijital bir haz alma aşılanır. Bu haz duygusu ile oyunu sürekli oynamak isteme motivasyonu oluşturulur ve zamanla bağımlılığa giden yol taşları döşenmiş olur" kaydetti.

Doktorlar dijital oyun bağımlılığının önüne geçmek için sosyal faaliyetlerin arttırılıp ekran bağımlılığının azaltılması gerektiği vurguladı.

Dijital çağda yaşarken çocukları bundan soyutlanmak mümkün değildir. Fakat nasıl kullanılacağı şekillendirilmelidir. İyi bir okul çevresi, iyi bir aile içi iletişim ile iyi bir sosyal akran çevresi oluşturmak büyük ölçüde nedenleri ortadan kaldırabilir. Dijital alana alternatif keyif ve haz alınabilecek hayati aktiviteler oluşturulmalıdır.