Kare üçgen ya da uzun dilim kesiliyor. Tadını bol fıstığa borçlu. Bu topraklara tescilli ama anavatanında vitrin arkasından izleniyor. Gaziantepli bile kendi baklavasının tadını unuttu. Hamur, yağ fıstık ve şekerim muhteşem uyumuyla yapılıyor baklava. Tarifi hep aynı. Ancak malzeme fiyatları yerinde duymuyor.
Baklava üreticileri de maliyet artışlarından oldukça şikayetçi. Gaziantep’te bile insanlar evlerine baklava ve fıstık götürmekte zorlanıyorlar. Gaziantep’te 1 kilo baklava fiyatı 580 liraya ulaştı. Oysa geçen sene 220 liraya satılıyordu. Şöbiyet, bülbül yuvası gibi tatlılar 800 liraya kadar çıkıyor. Vatandaşlar bu tatlıları lüks ve hayal olarak görüyor. Bu yiyecekler artık zengin tatlısı oldu. Ancak taziyeye gittiklerinde baklava ikram edildiğince yiyebilen vatandaşlar, diğer günlerde baklavaya vitrin arkasından bakabiliyorlar.
Baklava ve fıstık satan esnafların satışları oldukça azaldı. Geçen yıla göre satışlar 4’te 1 oranda gerçekleşiyor. Esnaflarda işlerin düşüklüğünden şikayetçi. Geçtiğimiz yıl 90 lira olan taze fıstık, bugünlerde 230 liradan vatandaşın önüne sunuluyor. Eskiden kilo kilo satan esnaf bugünlerde gramla satışa sevinir hale geldi. Baklava Gaziantep sokaklarında lüks bir hediye görülüyor artık.
Gaziantep’ten hediye alarak kendi şehirlerine götüren vatandaşlar da 250 gramlık paketler yaptırıyorlar. Geçtiğimiz yıllarda bu durum kilogram ile ifade ediliyordu.