Bakan Şimşek, dış kaynak akışına ilişkin yaptığı değerlendirmede, ekonomi programıyla uyumlu projelere finansman sağlanması amacıyla ilgili bakanlıklar ve kuruluşlarla koordineli çalışmalar yürüttüklerini belirtti. 

2025'te Emekliliği Düşünenlere Şok: Maaşlar %30 Daha Düşük Olacak 2025'te Emekliliği Düşünenlere Şok: Maaşlar %30 Daha Düşük Olacak


Dış finansman kuruluşlarından ülke kurumlarına proje finansmanı sağlama çabalarının sürdüğünü ifade eden Şimşek, uluslararası finansal kuruluşlarla yapılan çalışmaların somut adımlara dönüştüğünü söyledi.

2,9 Milyar Dolarlık Finansman Sağlandı

Bu yıl yaklaşık 2,9 milyar dolar tutarında uzun vadeli ve piyasa koşullarının altında faiz oranlarıyla finansman sağladıklarını belirten Şimşek, bu finansmanın öncelikle deprem sonrası ortaya çıkan altyapı ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanıldığını vurguladı. 
Sürdürülebilirliği ön planda tutarak ihracatçıların yeşil dönüşümünü destekleyen, reel sektörün güçlenmesine katkı veren projelere finansman sağladıklarını da dile getirdi.

Dünya Bankası ve Diğer Kuruluşlarla İş birliği

Gelecek dönemde onaylanacak ve imza aşamasındaki projelere değinen Şimşek, Dünya Bankası tarafından onaylanan yaklaşık 1,9 milyar dolar tutarındaki dört projenin imzalanmak üzere olduğunu açıkladı. 
Bu projelerle taşkın ve kuraklıkla ilgili tedbirlerin alınması, kamu binalarının enerji verimliliğinin artırılması, deprem bölgesindeki küçük sanayi sitelerinin yeniden inşa edilmesi ve kadınlarla gençlerin ekonominin yeşil sektörlerindeki işlere erişimlerinin kolaylaştırılması hedefleniyor.

Deprem Bölgesi İçin Destekler

Şimşek, İslam Kalkınma Bankası ve Uluslararası İslami Ticaret Finans Kuruluşu gibi kuruluşlardan ihracatçıların yeşil dönüşümleri ve depremden etkilenen işletmelerin uluslararası ticaretinin desteklenmesi için toplam 250 milyon dolar tutarında kaynak sağlanmasına ilişkin çalışmalarda imza aşamasında olduklarını belirtti. 

Asya Altyapı Yatırım Bankası'ndan deprem bölgesindeki kara yollarının iyileştirilmesi için 200 milyon dolar ve İslam Kalkınma Bankası'ndan bölgedeki okulların desteklenmesi için de 165 milyon dolar sağlanması çalışmalarında sona gelindiğini ifade etti.

Orta Koridor Demir Yolu Geliştirme Projesi

Bakan Şimşek, birçok uluslararası kuruluşun destekleyeceği Orta Koridor Demir Yolu Geliştirme Projesi kapsamındaki çalışmaların da sürdüğünü belirtti.
 "Reel sektörümüzü güçlendirecek, kalkınma odaklı altyapı yatırımlarının finansmanını desteklerken yeşil dönüşüm kapsamında sürdürülebilirliği önceleyen projelerin finansmanına yönelik uluslararası kuruluşlarla yakın iş birliğimiz devam ediyor. 
Sağlanan kaynaklar hem Türkiye'ye hem de şeffaflık, tutarlılık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkelerini esas alan programımıza duyulan güvenin bir göstergesidir." ifadelerini kullandı.