Ayşen Gürcan Anadolu Kadın ve Aile Derneği’nin özel oturumunda özetle şu ifadeleri kullandı;

“Yetkin olmak için neler yapılabilir ve neler yapmalıyız? Toplumsal değişimin dinamosu kadın olduğunu keşfeden dindir. Dönüşümün aktörleri kadınlardır. Toplumsal değişimin fıtri yapısı tanımlanan alanlar var. Alanlara göre kadın ve erkek birbirini tamamlar. Yaratanın, yaratıcının temel özelliklerini iyice öğrenin. Allah boş yaratmaz. Her yarattığının bir hikmeti vardır. Siz yok olduğunuzda ne eksilecek, siz neyi kapsıyorsunuz? Bu bulunmalıdır. 

Herkesin bir kimyası var. Bizim bir mizacımız var ne yapsak bunu engelleyemeyiz. Mizacımızı kabul edip çatışmayacağız mükemmel tek bir mizaç yok. Her şey bir yaradılışın elinden çıkmıştır. Halk üzerine yaratılmıştır. Bir takdir ve kader üzerine yaratılmıştır. Altın oran var bunu bozmamalı ve yaratılışımızdaki mizacımızı keşfetmeliyiz. ‘Ben kimim sorusundan sonra biz ne yapmalıyız’ sorusuna Kur-an’dan 3 bin 370 tane davranış ve 1032 yapılmaması gereken davranış çıkardım. Zeka kullanma becerisi, sosyal zekası yüksek, kendini tanımlayabilmek, insanlarla iletişim kurabilmek, hayır diyebilecek yetkinlikte olmak gerekir. Etrafımızdaki insanların değişiminden sorumluyuz. 

Yarın ve dün bugünün kavramıdır. Nerede isen o en uygun mekan ve zamandır ve yanında kim varsa o Allah’ın sevgisi ile vardır. Bir iş zor geliyorsa ya işini ya da yöntemini değiştir. Kendimizi küçümsememek, kendimize gidiş yolu seçmeliyiz. Modern olmakla Müslüman olmak arasında tezatlıklar varsa bu çözülmeli. İnsan alanına şüphe girmemelidir, net olmalıdır.”

Gerçekleştirilen oturumların ardından Prof. Dr. Ayşen Gürcan’a günün anısına hediye takdimi yapıldı.