Strazburg’da toplanan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına ilişkin acil bir oturum düzenledi. “İmamoğlu’nun siyasi saiklerle tutuklandığı izlenimi verdiği” ifade edilen karar tasarısı, yapılan oylamada sekize karşı 90 oyla kabul edildi. Oylamada iki parlamenter çekimser kaldı.
Karar tasarısı, AKPM’nin Türkiye’yi izleme süreci kapsamında görev yapan raportörleri Stefan Schennach (Avusturya, SOC) ve Lord David Blencathra (Birleşik Krallık, ECPA) tarafından sunulan önerilere dayanarak hazırlandı.
AKPM: Asılsız Suçlamalar Düşürülsün, İmamoğlu Serbest Bırakılsın
Oturumda alınan kararda, Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğu, hakkında açılan ceza soruşturması ve üniversite diplomasının iptali süreci ele alındı. Bu süreçlerin cumhurbaşkanlığı adaylığını engellemeye yönelik olduğuna işaret edilen tasarıda, İmamoğlu ve aynı kapsamda yer alan diğer kişilere yöneltilen “asılsız suçlamaların” düşürülmesi ve İstanbul Üniversitesi tarafından alınan diploma iptali kararının geri çekilmesi talep edildi.
AKPM, bu kararların “muhalefeti sindirmeye, çoğulculuğu bastırmaya ve siyasi tartışma özgürlüğünü sınırlamaya” yönelik siyasi saiklerle alınmış göründüğünü ifade etti.
Karara AKP ve MHP’den İtiraz Geldi
AKPM'de Türkiye’yi hem iktidar hem muhalefet partilerinden 18 milletvekili temsil etti. Karar tasarısına karşılık olarak AKP ve MHP’li parlamenterlerce 12 değişiklik önergesi sunuldu, ancak bu önergeler komisyon tarafından oy birliğiyle reddedildi. AKP milletvekilleri Seda Gören Bölük ve Meryem Göka, karar taslağını eleştirerek söz aldı.
“Protestolardaki Orantısız Güç Kınandı”
AKPM ayrıca, İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından yaşanan protestolarda “haksız gözaltılar, güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanımı ve gözaltındaki göstericilere yönelik kötü muamele” iddialarını şiddetle kınadı.
Kararda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi uyarınca toplanma ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların yasalara uygun olması gerektiği vurgulandı.
Türk Yetkililere Çağrı Yapıldı
Meclis, Türk makamlarına şu çağrılarda bulundu:
Göstericilere yönelik orantısız güç kullanımının sona erdirilmesi,
Asılsız suçlamalarla gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılması,
Gazetecilerin serbest bırakılması ve medya özgürlüğünün sağlanması,
Gözaltına alınan herkes için adil yargılama koşullarının güvence altına alınması.
Kavala, Demirtaş Ve Yüksekdağ Kararları Hatırlatıldı
AKPM, Türkiye’yi ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ kararlarını gecikmeden uygulamaya çağırdı. Yargı bağımsızlığının sağlanması amacıyla kapsamlı bir adalet reformu yapılması gerektiği ifade edildi.