Yeni düzenlemeye göre, ATM güvenlik kamerası tarafından yüzü belirgin şekilde tespit edilemeyen kişiler para çekme işlemi yapamayacak. Ancak telefonlarda kullanılan yüz tanıma doğrulama sistemi uygulanmayacak. Bu nedenle maskeli veya yüzünü herhangi bir şekilde kapatan kişiler ATM’lerden para çekemeyecek.
Düzenleme kapsamında ATM güvenlik kamerası kayıtları en az 2 yıl süreyle saklanacak. Bu sayede herhangi bir suç teşkil eden durumda geriye dönük inceleme yapılabilecek. Ayrıca, bankalardan hesap açma sürecinde de önemli bir değişikliğe gidiliyor. Eskiden yalnızca kimlik fotokopisi ile hesap açılabilirken, artık çipli kimlik doğrulaması yapılmadan hesap açılmasına izin verilmeyecek. Böylece sahte kimlik kullanılarak hesap açılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Telefon Aboneliklerine Yeni Kısıtlamalar
Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında, telefon aboneliği sürecinde de sıkı güvenlik önlemleri getiriliyor. Yeni düzenlemeler doğrultusunda tüm telefon abonelik kayıtları güncellenecek ve belirlenen süre içerisinde güncellenmeyen hatlar kapatılacak.
Buna ek olarak, vatandaşların en fazla üç mobil hattı olabilecek. Yabancı uyruklu bireyler için ise bu sınır bir hat olarak belirlendi. Dolandırıcılık suçlarında kullanıldığı tespit edilen hatların bağlantısı kesilecek.
Operatör Şirketlerine Yeni Yaptırımlar
Telefon hatlarıyla ilgili yürütülen soruşturmalarda, savcılık, mahkeme veya hakim tarafından talep edilen belgelerin en geç 10 gün içinde gönderilmesi gerekecek. Bu süre içerisinde gerekli bilgi ve belgeleri teslim etmeyen operatör şirketlerine Cumhuriyet savcısı tarafından idari para cezası uygulanabilecek.
Bu yeni düzenlemeler, hem finansal hem de iletişim güvenliğini artırmayı hedefliyor. ATM’lerde ve telefon aboneliklerinde yapılan bu sıkılaştırmalar ile sahtecilik ve dolandırıcılık olaylarının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Adalet Bakanlığı’nın bu adımı, vatandaşların güvenliğini sağlamaya yönelik önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.