Eskişehir'de Trafik Kazası: Park Halindeki Araca Çarpıp Devrildi Eskişehir'de Trafik Kazası: Park Halindeki Araca Çarpıp Devrildi

AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapay zekâ teknolojilerinin incelenmesi ve bu alanda bir araştırma komisyonu kurulması için önerge sundu.

Sunduğu önergenin geçtiğimiz yıl hazırlandığını belirten Dönmez yoğunluk nedeniyle yeni yasama yılına kaldığını belirtti. Fatih Dönmez  “Üçüncü Yasama Yılında bu konu ile başlamış oluyoruz” dedi.

Yapay zekanın sağlık, eğitim, tarım ve güvenlik gibi birçok sektörde köklü değişimlere yol açan çok boyutlu bir devrim olduğunu kaydeden Dönmez yapay zekanın hayatlarımızın içine girdiğinin altını çizdi. AK Parti grubu adına Meclis'te söz alan Dönmez "Yapay zekâ, üretkenliği artıracak, verimliliği yükseltecek ve ülkemizin rekabet gücünü pekiştirecektir" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Avrupa Birliği gibi ülkelerin yapay zekâ alanına yaptıkları büyük yatırımlara değinen Dönmez, Türkiye’nin de bu yarışta yer alması gerektiğini söyledi. Ülkemizin yapay zekâ teknolojilerinde ilerleme kaydetmesi için doğru adımların atılmasının önemine vurgu yapan Dönmez, bu alanda insan kaynağı ve altyapı yatırımlarının hızlandırılması gerektiğini belirtti.

Dönmez, yapay zekâ teknolojilerinin sağladığı fırsatların yanı sıra  bazı riskler de barındırdığına dikkat çekti. Özellikle veri mahremiyeti, güvenlik ve etik konularının titizlikle ele alınması gerektiğini söyledi. Yapay zekânın yanlış kullanımı durumunda birey haklarına zarar verebileceği ve toplumsal eşitsizliklerin artabileceği uyarısında bulundu.

Önerilen komisyonun yapay zekâ politikalarını inceleyeceğini, başarılı uluslararası örnekleri analiz ederek Türkiye'nin bu alanda atması gereken adımları belirleyeceğini aktaran Dönmez komisyonun ayrıca, yapay zekânın toplumsal etkilerini, ekonomik yansımalarını ve güvenlik risklerini de mercek altına alacağını belirtti.

Kurulması teklifinde bulunduğu yapay zekâ komisyonunun Türkiye’nin Dijital Türkiye vizyonuna ve millî teknoloji hamlesi hedeflerine büyük katkı sağlayacağını kaydeden Dönmez bu teklifin ülkemizin teknolojik geleceği adına stratejik bir adım olacağını ifade etti. Tüm siyasi partilere destekleri için teşekkür ederek, önergenin Türkiye’nin geleceği için önemli bir başlangıç olacağını ifade etti.