Bolu’nun önemli turizm merkezlerinden Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan Grand Kartal Otel’de çıkan yangında ölü sayısı 76’ya ulaştı. 51 kişi yaralı olarak kurtarılırken, hayatını kaybedenlerin kimlik tespit çalışmaları devam ediyor. Yangın yaklaşık 10 saat süren müdahale sonrası kontrol altına alınabildi.

Yangınla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, otel işletmecisi dahil 9 kişi gözaltına alındı. Yangının ardından ortaya çıkan ihmal iddiaları, faciayı daha da trajik hale getirdi.

Yangın Alarmı Olsaydı Bu Kadar İnsan Hayatını Kaybetmezdi

Yangın sırasında otelde bulunan görevliler, güvenlik önlemlerindeki eksikliklerin felaketin boyutunu artırdığını belirtti. Otel görevlisi Halil Gümüş, yangın alarmının çalışmadığını ifade ederek, “Ahşap bir bina. Eğer yangın alarmı olsaydı bu kadar insan hayatını kaybetmezdi. Çoğu insan dumandan öldü, geri kalanı ise korkudan aşağı atladı” dedi.

Temizlik görevlisi Neçirvan Öner ise, “Düzgün bir yangın merdiveni yok, katlarda yangın tüpleri yok. İnsanlar dumanın içinde yollarını bulamadılar. Çok kişi bu yüzden hayatını kaybetti.” şeklinde konuştu.

Görevlilerin Mücadelesi Hayat Kurtardı

Yangın sırasında birçok otel görevlisi, kendi hayatını tehlikeye atarak konukları kurtarmaya çalıştı. Neçirvan Öner, duman altında çocukları kurtardığını anlatarak şunları söyledi:
“Yüzüme ıslak bir maske aldım ve içeri girdim. Çocuk sesleri geliyordu. İki çocuğu yanıma alıp ailelerine ışık tutarak ‘Beni takip edin’ dedim. Dumanın içinde 2-3 dakika kaldım ama fenalaştım. Dumandan zehirlenmişim, dışarı çıkmasam şu an hayatta olmayabilirdim.”

Bir diğer otel görevlisi Halil Gümüş, çığlık sesleriyle uyandığını belirterek, “Kendi imkanlarımızla bulduğumuz merdivenlerle insanları tahliye etmeye çalıştık. Ancak üst katlardaki insanlara ulaşmak zordu. Yorgan açarak atlamak isteyenleri engellemeye çalıştık. Yaklaşık 25 kişiyi kurtardık” dedi.

Tahliye Sürecindeki İhmaller

Yangına müdahalede yaşanan gecikme ve ekipman eksiklikleri, faciayı daha da derinleştirdi. Yangın, Bolu merkeze 1 saat 15 dakika uzaklıkta bulunan Kartalkaya Kayak Merkezi’nde meydana geldiği için, itfaiye ekiplerinin olay yerine ulaşması bir saatten fazla sürdü. Otel çalışanları, itfaiyenin gelene kadar konukları kendi imkanlarıyla kurtarmaya çalıştı.

Otel görevlileri, yangının geç fark edilmesinin, binadaki alarm sisteminin çalışmaması ve yangın güvenlik ekipmanlarının eksikliğiyle doğrudan ilişkili olduğunu ifade etti.

Dumandan Hayatta Kalmamız Mucizeydi

Yangından sağ kurtulan konuklar, otel görevlilerinin çabalarını överken, alınmayan güvenlik önlemleri nedeniyle yaşadıkları dehşeti dile getirdi. En üst katta kalan bir misafir, görevli Neçirvan Öner’in yönlendirmesiyle hayatta kaldığını belirterek, “Bize çarşafları ıslatıp kapının altına koymamızı söyledi. O olmasa biz de kurtulamazdık” dedi.

Sucuk Eti Diye Ne Yedirmişler? Bu Markalardan Uzak Durun! Sucuk Eti Diye Ne Yedirmişler? Bu Markalardan Uzak Durun!

Güvenlik Zafiyeti ve İhmaller Sorgulanıyor

Yangının ardından oteldeki güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğu açıkça görüldü. Yangın alarmının çalışmaması, yangın tüplerinin bulunmaması ve düzgün bir yangın merdiveni olmaması, konukların tahliye edilmesini zorlaştırdı. Uzmanlar, otelin yangın yönetmeliklerine uygun olup olmadığını ve denetimlerin yeterli şekilde yapılıp yapılmadığını araştırıyor.

İhmaller Can Aldı

Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel yangını, alınmayan güvenlik önlemleri ve yaşanan ihmaller nedeniyle 76 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlandı. Görevlilerin özverili çabaları birçok hayat kurtarsa da, facianın büyüklüğü Türkiye’yi yasa boğdu.

Bu trajedi, yangın güvenliği ve acil durum hazırlıkları konusunda daha sıkı denetimlerin ve önlemlerin alınması gerektiğini bir kez daha ortaya koydu. Yangında hayatını kaybedenler anısına ülke genelinde 1 günlük milli yas ilan edilirken, bu acının bir daha yaşanmaması için farkındalık çağrıları yapılıyor.