Bundan önceki yazılarımda lise tercih ederken göz önünde bulundurmamız gerekenleri anlattım.
Çocuğumuzun yeteneklerini alt alta sıraladık, hangi mesleği seçmek istiyor onları da not aldık, sınıf öğretmenimizle ve rehber öğretmenlerimizle görüştük ve aldığımız bilgiler doğrultusunda tercihlerimizi alt alta sıraladık.
Tercihlerimizi kesinleştirmeden önce son kez kontrol ederken nelere dikkat etmeliyiz:
- Çocuğumuz ilgi ve yetenekleri doğrultusunda eğitim alabilecekse,
- Çocuğumuzu amaçları doğrultusunda üst eğitim kurumuna hazırlayabilecekse,
- Çocuğumuza seçeceği mesleğe ulaşması için uygun eğitimi verebiliyorsa; gereken ders müfredatları, staj ve uygulamalar almasına fırsat veriyorsa,
- Çocuğumuz ulaşımı kolay olan okulu tercih etmişse,
Kendisi için en doğru lise kararını vermiştir, diyebiliriz.
16 Temmuz saat 17.00'ye kadar tercih süremiz var; ancak zorunlu bir şey yoksa son dakikaya bırakmayınız, derim.
Milli Eğitim Bakanlığının 2019'da oluşturduğu yüzdelik dilimlerine göre tercih robotu güncellendi, bu önemli bir ayrıntı.
Bu robotu kullanarak istediğiniz yüzdelik dilim aralıklarında hem il hem de ülke düzeyinde okul listelerini ve okullarla ilgili detaylı bilgilerini görebiliyorsunuz.
Robot, okul türleri, il, ilçe ve 2020 yıllına ait yüzdelik dilimlerine göre arama yapmanızı sağlıyor.
Merkezi yerleştirmede 10 tercih hakkı var çocuğumuzun.
Merkezi yerleştirme, merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları/proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre yapılacak.
Öğrencilerimiz, sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecekler.
Yerel yerleştirme konusundaki açıklamalar şöyle:
Kılavuza göre, "8'inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı" konusu merkezi yerleştirme ve yerel yerleştirme kriterlerinden çıkartıldı.
Sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde sırasıyla:
Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, sırasıyla 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak.
Yerel yerleştirme: “Okulların türü, kontenjanı, bulundukları yere göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri ve okul başarı puanları göz önünde bulundurularak yapılacak.”
Tüm öğrenciler yerel yerleştirme tercihi yapacaklar…
Sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olan öğrenciler dâhil olmak üzere, tüm öğrenciler yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda olacak.
Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda, öğrencilere merkezi sınavla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak.
Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler, tercih yapamayacaklar.
Öğrenciler, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek.
Merkezi sınava girmeyen öğrenciler, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercih yapabilecek.
Öğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapabilecek.
Yerel yerleştirmede tercihlerinden ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 okulu tercih edebilecek.
Aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek.
Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, istemeleri halinde merkezi sınavla öğrenci alan okullar için açılacak merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10 okul, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 20 okul tercihinde bulunabilecek.
Yerel yerleştirme tercih ekranındaki "yeşil" renk öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları, "mavi" renk komşu kayıt alanında yer alan okulları, "kırmızı" renk ise il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarını tarif edecek.
Nakiller iki dönem sürecek
Geçen yılki LGS yerleştirmelerinde iki dönemde yapılan yerleştirmeye esas nakiller, bu yıl da iki dönemde yapılacak. Her dönemde, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için de en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.
Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullara tercihte bulunan ve ilk yerleştirmede tercihine yerleşen öğrencilerin, yerleştirmeye esas nakil tercih dönemlerinde kayıt alanından okul ve farklı tür tercih etme zorunluluğu bulunmayacak. Ancak, tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil tercihlerinde ilk 2 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecek.
Yapılan tercihlerde aynı okul türünden en fazla 2 okul seçilebilecek.
Bakanlığın takvimine göre, özel ortaöğretim kurumlarının kayıt işlemleri, yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların iş ve işlemleri ile kayıtları 16 Temmuz'a kadar tamamlanacak.
Özel öğretim kurumlarına kayıt işlemini tamamlayan öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Öğrenciler, tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecekler.
Yerleştirme sonuçları, 26 Temmuz 2021 tarihinde "http://www.meb.gov.tr" adresinden ilan edilecek.