Ev kadınları, isteğe bağlı olarak emeklilik için başvurduklarında devlet sigorta primlerinin 3’te 1'ini karşılayacak. Bu düzenlemeyle, asgari ücret üzerinden prim yatıran birinin 25 bin liralık ödemesinin 6 bin 400 lira 80 kuruşu devlet tarafından karşılanacak.

Flaş Atamalar Resmî Gazetede: Bakanlıklarda Üst Düzey Değişiklikler! Flaş Atamalar Resmî Gazetede: Bakanlıklarda Üst Düzey Değişiklikler!

Meclis’ten geçen torba yasadaki kritik maddeler arasında milyonlara erken emeklilik imkanı sağlayacak düzenlemeler de bulunuyor. Bunun yanı sıra birçok reformun hayata geçirilmesi bekleniyor, özellikle ev kadınlarına yönelik emeklilik kolaylıkları öne çıkıyor.

Bayramdan sonra yoğun bir mesaiye başlayacak olan TBMM’ye sunulacak bu yeni düzenleme ile ev kadınlarının sosyal güvenceye sahip olması ve emekliliklerinin desteklenmesi hedefleniyor. Ev kadınlarına yönelik bu düzenleme ile isteğe bağlı sigorta primlerinin 3’te 1’i devlet tarafından karşılanacak. Bu sayede ev kadınları, ayda 4 bin 267 lira 20 kuruş ödeyerek emekli olabilecek.

Diğer taraftan, kadınlarda emeklilik yaşının çocuk sayısına göre esnetilmesi de gündemde. Bazı mesleklerde uygulanan yıpranma payı modelinin çalışan kadınlar için de çocuk sayısına göre uygulanması düşünülüyor.

Bir diğer önemli düzenleme ise Bağ-Kur’lu küçük esnafın prim gün sayısının SSK’lı çalışanlarla eşitlenmesi. Bu düzenleme ile 1 milyon küçük esnafın 9 bin prim günü şartı 7200 güne çekilerek 5 yıl erken emekliliğin önü açılacak.

Eğer düzenleme kabul edilirse, EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) durumu da değişecek. 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan EYT'li erkek esnaf ile bu tarihten sonra sigortalı olan her iki cinsiyetin esnafı için prim günü şartı 9000'den 7200'e indirilecek. Sonrasında sigortalı olanların ise emeklilik için belirlenen yaş şartını tamamlamaları gerekecek.